20.08.2008
83.2.229.46
|
Witam,
wiem że ten temat ciągle powraca jak bumerang, ale PROSZE o opinie i podpowiedź. Jak sądzicie króry bank się bardziej sprawdzi jeśli chodzi o miejscowość około 12tyś mieszkańców miasto powiatowe, bezrobocie a obecnie jest PKO S.A.,PKObp. Spółdzielczy, Skoki-2szt i kilka punktów kredytowych (aigo, żagiel i pośrednicy)- jak do tej pory żadnej placówki franczezowej.
Dzięki i pozdrawiam
Karolina. |
| |
20.08.2008
public15777.xdsl.centertel.pl
|
Moje doświadczenie powpowiada jedno: nigdy w życiu z Getin Bankiem. |
| |
20.08.2008
w3cache.dialog.net.pl
|
Moze bys sprecyzowal dlaczego odradzasz Getin-Twoja wypowiedz nic nie wnosi. Jesli masz konkretne podparte fakty warto sie podzielic z innymi a jesli to tylko Twoja subiektywna opinia to zatrzymaj ja dla siebie.... |
| |
20.08.2008
aahb141.neoplus.adsl.tpnet.pl
|
Taka mała miejscowość to lepiej otworzyć placówkę Eurobanku, grupa docelowa iddealnie trafia w taką społeczność, bank jest bardziej rozpoznawalny i fakt że jest dłużej na rynku od Getina. Koszta są podobne z tym że lepszą umowę współpracy daje Eurobank. |
| |
20.08.2008
207-29.is.net.pl
|
Szkoda czasu i fatygi na takie dyskusje-to bank decyduje gdzie chce miec placówkę -i tyle.I to oni sobie wybieraja partnera-a nie na odwrót.Więc najpierw trzeba zwrócic się z ofertą do banku-i czekac na odpowiedź.Której nie bedzie raczej(pozytywnej) jeśli chodzi o takiej wielkości miasto... |
| |
20.08.2008
83.2.229.46
|
Właśnie o to chodzi że eurobank jest zainteresowany bo już z nimi rozmawiałama z getinem jeszcze nie.... |
| |
20.08.2008
aahb141.neoplus.adsl.tpnet.pl
|
Co ty mówisz na co szkoda czasu?? Jak się nie chce to nic nie przyjdzie do ciebie, wcale tak nie jest że to bank wybiera kogo chce, tylko wtedy jest selekscja ostra jak jest spora liczba kandydatów do otwarcia placówki, w takich małych miastach do 15 tys mieszkańców jak masz lokal nie będzie problemu z akceptacją z ich strony. |
| |
21.08.2008
207-29.is.net.pl
|
Aha,to szkoda ,ze to nie ty decydujesz o tym "braku problemu".Bo ja akurat znam ludzi,którym po wstępnej akceptacji odrzucono lokalizacje-mimo,ze podpisali umowy najmu,zrobili remont itp.Eurobank generalnie nie wchodzi juz do miast poniżej 15000(choc nie twierdzę ,ze to zasada na tyle wiedzy nie mam).Jeśli ktoś nie wierzy-to porównajcie sobie listę poszukiwanych lokalizacji .Na stronie eurobanku jest stara,a na stronie franchising.pl aktualna.Wszystkie małe miejscowości wypadły. |
| |
22.08.2008
83.2.229.46
|
Dziekuje za zainteesowanie tematem... Przyjmijmy, że oba banki są zaineresowane otwarciem swojej placówki w moim mieście... Chodzi mi głównie o to, który daje większe możliwości... Wydaje mi sie , że getin ma szerszą ofertę ( np. leasing), natomiast euro jest bardziej rozpoznawalną marką....co o tym sżdzinie..? Koszty otwarcia są podobne , choć euro jest droższe. Proszę o opinie. Pozdrawiam Karolina. |
| |
22.08.2008
ackc205.neoplus.adsl.tpnet.pl
|
Jeśli w twoim mieście myślisz że będziesz mieć sporo ludzi na usługi leasingowe to powodzenia:). Sądzę że w takiej mieścinie lepiej zaadoptuje się Eurobank. Od września taka ciekawostka rusza nowy projekt Eurobanku tzw Eurobank Home, tylko sprzedaż kredytów hipotecznych. |
| |
23.08.2008
83.2.229.46
|
Jak mam to rozumieć...? To będzie w pewnym sęsie konkurencja dla placówek franczyzowych... chyba że w placówkach też będzie można mieć sprzedawce mobilnego... Bo jak rozumiem placówki też będą miały nadal hipotekę - czym to się różni?
A co z kredytami na samochód bo getin to ma...
I jeszcze jedno pytanie - obok mnie jest punkt kredytowy i ma w ofercie między innymi eurobanku i getinu czy oni są dla mnie konkurencją (np.lepsze warunki,niższe oprocentowanie...)
Karolina |
| |
23.08.2008
207-29.is.net.pl
|
Eurobank Home istnieje już od kilku miesięcy,we wrześniu to moze jej promocja ruszy w mediach.Franczyza ma kredyty hipoteczne-a nie mają jej oddziały własne Eurobanku(dlatego właśnie do ich sprzedaży powstała sieć Home).Getin ma słabą ofertę leasingu-i nie ma co liczyć na sukces jeśli w okolicy jest np.EFL lub Raiffaisen.Kredyt samochodowy ma bardzo dobry-ale we franczyzie można go robić tylko na zasadzie sporządzenia wniosku i odesłania do dalszej obróbki w centrali.Ponieważ każdy sprzedawca(dealer,komis)chce od kredytu prowizję-to ciężko w tej sytuacji być konkurencyjnym nawet w stosunku do posrednika mającego taki sam kredyt(posrednik może manipulować marżą,oprocentowaniem i zawsze wygospodaruje srodki na prowizję dla dealera i sam zarobi).Pośrednicy kredytowi są ogólnie problemem dla franczyzodawców-maja podobne produkty(z reguły droższe),a przyznawalność kredytów jest u nich większa niz w placówkach bankowych(klient nie dostaje kredytu np.w Eurobanku idzie do posrednika i tam dostaje ten kredyt ale płaci za niego więcej).No i taka jeszcze drobnostka-potem taki klient wraca do oddziału i wypłaca kasę z kredytu-co stanowi koszt dla placówki(po kasę trzeba jechać do banku zasilającego,zapłacić za konwój itp).Tak więc podsumowując-wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne... |
| |
23.08.2008
ip-85-219-166-77.ibd.gtsenergis.pl
|
Mój zanajomy otwarł w 15 tys. miescie placówkę Eurobanku i jest bardzo zadowolony, twierdzi, że oferta Eurobanku znajduje grupe docelwą w takich miasteczkach, ale mówił też, że trzeba umieć sprzedacać bo centrala naciska:) |
| |
28.08.2008
default-gw.timplus.net
|
nie oszukujmy się. oferta jest bardzo ważna ale jeszcze bardziej liczą się umiejętności sprzedażowe pracowników !!!!!!!! |
| |
28.08.2008
acjn185.neoplus.adsl.tpnet.pl
|
"Pośrednicy kredytowi są ogólnie problemem dla franczyzodawców-maja podobne produkty(z reguły droższe)," Ciekawa teza... Widze że mało się orientujesz w dziedzinie doradców finansowych takich jak Open czy Expander skoro wysuwasz takie tezy. |
| |
28.08.2008
hrw110.internetdsl.tpnet.pl
|
Witam...wszystkich....Zaczęło się od poznawania Getin Banku i czegoś w nim brakowało jakiejś ikry...Poznaję Eurobank i coraz bardziej jestem na tak...na tyle że jednak decyduję sie własnie na ów Bank...Nie będzie łatwo ale myślę że podołam .... |
| |
28.08.2008
CPE0018f859b8a8-CM00159a662b0e.cpe.net.cable.rogers.com
|
A co powiecie na temat ING? |
| |
29.08.2008
83.2.229.46
|
Magdalena jakiej wielkości masz miasto w którym chcesz otworzyć placówke eurobanku? bo w małej to może być ciężko... |
| |
29.08.2008
aczc241.neoplus.adsl.tpnet.pl
|
Kolego Aragonisie-wiem,że się bardzo orientujesz w kwestii pośredników finansowych-więc wymień miasta o liczbie mieszkańców 10-12 000 gdzie działa Expander,czy Open Finance(bo o takich miastach jest ten wątek dyskusji).To,że ci wielcy ,sieciowi pośrednicy mają takie same warunki jak banki,nie jest jednoznaczne z tym,że małe biura w małym mieście nie oferują kredytu Getinu,czy Eurobanku drożej niz inni.Tacy właśnie pośrednicy tam działają i takie mają produkty.To normalne-,że mając 1-2 punkty sprzedaży dostajesz droższy produkt niż mając ich 100.Więc nie trzeba się nadmiernie wymądrzać-tylko zrozumieć temat o którym sie pisze i wiedzieć co pisać ,a nie pisać co się wie. |
| |
31.08.2008
87-205-37-2.adsl.inetia.pl
|
Pani sosin proszę się nie wymądrzać i nie ukrywać za w3cachem bo jeszcze się okaże, że piszesz z getinbank.pl ;-) Wyraziłem swoją opinię, do której mam pełne prawo. Niewiele brakowało, a prowadziłbym placówkę franczyzową Getinu, ale w porę przyszło opamiętanie. Dlatego znam mechanizmy tam funkcjonujące. Nie mogę o nich pisać, ale mogę wyrażać swoją subiketywną opinię. Wystarczy poczytać inne wątki, aby poznać się na Getinie. Choćby przykład placówki franczyzowej Getinu w Łowiczu, gdzie bank doprowadził do jej plajty... Dlatego mam pełne prawo do wyrażania swojej oceny. Rozmawiałem też z Eurobankiem i znam niektóre szczegóły oferty (choć część zmieniłą się na korzyść franczyzobiorców po starcie projektu pseudo-franczyzowego Getinu). Muszę przyznać, że IMHO jest to zdecydowanie lepsza oferta od Getinu. Odnośnie kredytów samochodowych Getinu - w placówkach franczyzowych jest to tylko na zasadzie przekazania kontaktu do infolinii sprzedażowej, zero obsługi, wynagrodzenie znacznie gorsze niż u pośredników, zerowa możliwość ustalania warunków, współpracy z dilerami, komisami itp. Krótko mówiąc dno! Natomiasto co do zasady jest to produkt łatwy, szybki i przyjemny, nienajtańszy, ale szybko realizowany. Jeśli chodzi o leasing - pisałem już o nim w innym wątku, krótko mówiąc trudno znaleźć gorszą ofertę na rynku. Natomiast w mieście 10-12 tys. mieszkańców nie liczyłbym na duże zainteresowanie tym produktem. Sam prowadzę agencję w mieście 50 tys. mieszkańców i zainteresowanie leasingiem jest niewielkie. bartomada - w małych miejscowościach bank nie ma chętnych i długo na nich czeka. Dlatego to potencjalny partner wybiera sobie bank do współpracy, a nie na odwrót. Poza tym, gdybym to ja wysłał formularz i czekał na kontakt z banku to bym się nie doczekał. Trzeba dzwonić, drążyć, dociekać i drążyć. Tylko dzięki temu dotrzemy do właściwej osoby w banku. Zgadzam się z Tobą, że przynawalność produktów jest wyższa niż w bankach. W bankach są częste kontrole i pracownicy placówki franczyzowej nie mogą robić niektórych rzeczy, np. namawiać klientów do wpisania wyższego dochodu niż jest w rzeczywistości we wniosku o kredyt na oświadczenie. A dobrze wiemy, że pośrednicy tak właśnie działąją. Poza tym multi-pośrednicy mają np. dostęp do BIK-u i mogą doradzić klientowi co wpisać a co nie. W placówkach franczyzowych Getinu takiego dostępu nie ma. Takich przykłądów jest znacznie więcej... |
| |