poleć stronę: Alma Art Vdeo 2000 system - oszustwo
adresat
wpisz adres email odbiorcy
nadawca
wpisz adres email nadawcy
wiadomość
możesz dopisać coś do wysyłanej wiadomości

Forum: Alma Art Vdeo 2000 system - oszustwo

02.11.2008
w3cache2.piekary.net

Szukam osób które miały z nimi do czynienia, ewentualnie które prowadza ich wypożyczalnie.

http://www.alma.net.pl/index1.php

Wg mnie ten system nie działa. Maja 1 bodaj wypożyczalnie, gdzieś na wybrzeżu i niby rozpisywała się w gazecie jak to fajnie i jakie zyski, ale kontaktu nie ma z tą wypożyczalnią. Chciałem wsiąść moje miasto to mi nie dali bo ponoć ktoś juz prowadzi ich wypożyczalnię, ale namiarów nie chcieli podać. Dziwne to było ale nic.
Pomimo oferowania niższej ceny niż tradycyjne wypożyczalnie i licznych akcji i kampanii promocyjnych m.in na allegro aukcje byłby na płyty, ulotek chyba ze 50 tyś poszło do skrzynek, była reklama na słupach ogłoszeniowych, byłby bannery na portalu miałem zapisanych 30 osób.
Wg. mnie ten system nie działa i oni wiedza o tym. Za każdy miesiąc wypożyczenia płyt się płacić ma im pieniądze a system nie działa.

Czy oferowanie takiego systemu jest zgodne z prawem, bo wg mnie tym właśnie różni się standardowy biznes od franczu, że franczyzodawca oferuje sprawdzony pomysł na biznes. Jasne nie gwarantuje zysków ale powinien być jakiś % firm które na tym systemie ten zysk osiągają. A gdy nie ma żadnej to system chyba jest oszustwem ?

"Kodeks karny
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8."

Czy ten artykuł ma tutaj zastosowanie ?

1. Obowiązki franczyzodawcy:
    • przed rozpoczęciem budowy sieci franchisingowej prowadzić, przez pewien czas odnosząc sukces, działalność przynajmniej w jednej placówce
  2. Franczyzodawca powinien:

wypowiedz się w tym temacie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.

PROFIT system Sp. z o.o.
ul. Brązownicza 16, 01-929 Warszawa
telefon: (0-22) 560 80 20
faks: (0-22) 560 80 21
redakcja: (0-22) 560 80 30 do 35
reklama: (0-22) 560 80 50 do 52
doradztwo we franczyzie: (0-22) 560 80 40
księgarnia i prenumerata: (0-22) 560 80 22